تولید محتوا فرآیندی برای ایجاد داده های بصری یا نوشتاری مانند فیلم ها، کتاب های الکترونیکی، پست های وبلاگ، تصاویر سفید یا اینفوگرافیک ها است.
در واقع تولید محتوا به معنای گسترده بسیار مفید و کاربردی است، اما واقعیت این است که جزئیات تولید محتوا بسته به نوع محتوا بسیار متفاوت است. با این حساب می توان به صراحت گفت تولید محتوا یک سیستم برای ایجاد اطلاعات برای مخاطبان هدف است، نه یک هدف.
نوشتن برای افرادی است که می خواهید با آن ها صحبت کنید و از آن ها بخواهید کاری را انجام دهند. به همین ترتیب، داشتن استراتژی محتوایی همیشه سیستم تولید محتوای شما را هدایت می کند.
اهداف مشترک برای یک سیستم تولید محتوا ایجاد آگاهی، هدایت و فروش است. نوع محتوایی که تولید می کنید باید یکی از این اهداف را برآورده کند.
محتوا باید دارای اجزای تشکیل دهنده دقیق و مرتبط باشد. محتوای نوشته شده علاوه بر متن صحیح و جذاب، بهتر است دارای ویدیو یا تصویر مرتبط باشد. این عمل برای هر فردی که بصورت آنلاین یا آفلاین از این محتوا استفاده می کند نیز جذاب خواهد بود.
تولید محتوا یکی از ارکان بسیار مهم یک است و به همین خاطر تصمیم گرفتیم در مورد تولید محتوا، نحوه تولید محتوا و انواع آن بیشتر صحبت کنیم.
اگر می خواهید در این باره بیشتر بدانید، این مطلب را از دست ندهید و تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
چگونه تولید محتوا کنیم؟
بسته به نوع محتوا، نحوه تولید آن متفاوت است. می توانید محتوا را با توجه به قالب آن تعریف کنید، مانند وبلاگ، مقاله یا ویدیو. اما مفیدتر و تاثیرگذارترین روش این است که محتوا را با اقدامی که می خواهید مخاطب شما بعد از خواندن آن انجام دهد، تعریف کنید.
اگر محتوا را با توجه به نتایج آن تعریف کنید، اندازه گیری و درک اینکه آیا برای شما مفید است بسیار ساده تر خواهد شد.
پروسه تولید محتوا از چندین مرحله تشکیل شده است:
- اهداف تولید محتوا
- انواع محتوا
- نقش های مورد نیاز برای تولید محتوا
- و روشهای حل مشکلاتی بوجود آمده هنگام تولید محتوا
انواع محتوای متنی کدام ها هستند؟
سه نوع محتوای اصلی وجود دارد؛ که به صورت زیر است:
محتوای اصلی (Cornerstone content)
محتوای مبادله ای (Gated content)
محتوای درگیر کننده (Evolving content)
- محتوای اصلی: محتوای اصلی محتوایی است که سعی دارد یک موضوع را به روشی مشخص پوشش داده و تعریف کند. هدف از تولید این محتوا نشان دادن قدرت فکر است. تولید کننده محتوا با این روش اقتدار نویسندگی خود را به مخاطبان نشان می دهد.
- Gated content یا محتوای مبادله ای: محتوای مبادله ای محتوایی است که می توان به وسیله آن اطلاعاتی را در اختیار مخاطب قرار داده به غیر مستقیم او را تشویق به تماس کرد. (مانند اطلاعات تماس). شما برای برقراری ارتباط با مخاطبان این نوع محتوا را ایجاد می کنید.
- Evolving content یا محتوای درگیر کننده: محتوای درگیر کننده، جریانی از محتوای منظم تولید شده است. این مجموعه می تواند به صورت پست های وبلاگ، یا گزارش های خبری منظم، یا قسمت های یک برنامه باشد.
شما برای ایجاد آگاهی از مخاطبان مورد نظر خود این نوع محتوا را تولید می کنید تا خوانندگان را جذب مطالب خود کرده و او را درگیر موضوع کنید.
چه تعداد از هر نوع محتوا اشاره شده را باید تولید کرد؟
تعداد واقعی برای تولید محتوای مورد نیاز در شرکت ها و صنایع مختلف متفاوت است. بهتر است حداقل محتوای مورد نیاز خود را برای رسیدن به نتایج دلخواه تولید کنید. اما این سبک برای بسیاری از مخاطبان راضی کننده نیست.
آسان ترین قسمت تولید محتوا تصمیم گیری برای تعداد محتوا است. اولین و مهم ترین بخش تولید محتوا قسمت محتوای اصلی است که باید متفکرانه و با دقت باشد.
بنابراین پروسه تولید آن طولانی و زمان بر است. در نتیجه، سعی کنید این قسمت مفید و مختصر باشد تا بتوانید منظور اصلی را به خواننده القا کرده و در عین حال او را خسته و کسل نکنید.
از نظر ماهیت، محتوای اصلی بیشترین منابع را از هر نوع محتوایی می طلبد. این منابع ممکن است زمان یا دانش باشد، اما تاثیرگذاری فکر به هر دو مورد نیاز دارد.
این دو مورد به شرح زیر است:
- برای دستیابی به اهداف، محتوای محتوای مبادله ای همانند بخش قبلی دارای ارزش و اهمیت نیست. از آنجا که هدف از این محتوا ایجاد ارتباط است؛ بنابراین محتوا های نسبتا کم ارزش می توانند برای این منظور مورد استفاده قرار گیرند.
- محتوای درگیر کننده به تولید منظم نیاز دارد. هدف از ایجاد این نوع محتوا آگاهی دادن به مخاطب است. این کار را باید با ایجاد و توزیع محتوای جدید به طور منظم انجام دهید. اگر مخاطبان بالقوه شما آگاه باشند که شما چنین کاری انجام می دهید، حتما کنجکاو خواهند شد که در مورد شما اطلاعات بیشتری کسب کنند.
هدف از تولید محتوا
هدف از بازاریابی محتوا ایجاد مخاطب هدف و تبدیل آن مشتری دائمی و ترغیب برای خرید است. اما هدف از تولید محتوا بسیار ظریف تر از این حرف ها است.
هدف از تولید محتوا ارتباط با یک مخاطب خاص است. اما محتوا معمولا برای تعداد زیادی از مخاطبان تهیه و تولید می شود. ولی باید در نظر گرفت که به علایق، مشکلات و امیدهای هر مخاطب در تولید محتوا توجه داشت.این نکته مهم و اساسی تفاوت های واضحی در تاثیرگذاری محتوا ایجاد می کند.
اگر هدف از محتوا انگیزه دادن به شخص خاصی باشد، باید مخاطب فقط آن شخص باشد. این تفاوت بین صحبت کردن با یک فرد و صحبت کردن با افراد است. شخصی که او را مخاطب قرار می دهید یکی از شخصیت های بازاریابی شما محسوب می شود و در حقیقت به عنوان بخشی از استراتژی محتوای شما به شمار می رود.
انواع محتوا برای برقراری ارتباط با کاربر
برقراری ارتباط با یک کاربر ایجاد محتوایی است که باید سرگرم کننده، آموزشی، آموزنده یا ترکیبی از این سه مورد باشد.
- محتوای سرگرم کننده از نظر احساسی با افراد ارتباط برقرار می کند.
- محتوای آموزشی از نظر سطح فکری ارتباط برقرار می کند.
- محتوای آموزنده در سطح توجه ارتباط برقرار می کند.
محتوای احساسی/ سرگرمی
اگر هدف شما برقراری ارتباط با مخاطبان در سطح احساسی است، باید سعی کنید مضمون محتوا درباره مطالبی باشد که احساسات مخاطب را بربیانگیزد. محتوای احساسی نه لزوما ولی غالباً به حالت داستانی شکل می گیرد و سعی می شود از زبان های توصیفی در حواس پنج گانه استفاده شود.
به این دلیل است که اگر ما احساساتی را خودمان تجربه کرده و ابراز کنیم و آن ها را برای خوانندگان توصیف کنیم، بدون شک احساسات مرتبط با آن حواس را بهتر درک می کنند.
محتوای آموزشی/ فکری
در صورتی که قصد شما از تولید محتوا، آموزش مخاطبان است، باید محتوا را برای توصیف فرایند ها یا تجزیه و تحلیل داده ها تولید کنید. داده ها، شواهد و استدلال های ساختاری هستند که محتوای آموزشی را پایه ریزی می کنند.
به هر حال، یک ایده و نظر ممکن است بر اساس تجربه شخصی یا شغلی شما باشد. اما بدون بررسی اطلاعات و حصول اطمینان از صحت آن ها، در واقع نمی توان به عنوان محتوای آموزشی از آن بهره برد. تفاوت بین یک داستان آموزشی و یک داستان سرگرم کننده، عینیت در برابر ذهنیت است.
محتوای آموزنده / توجهی
محتوای آموزنده به دلیل رایج بودن، تازگی و مرتبط بودن مورد توجه خواننده قرار می گیرد. اخبار مثالی عالی و بارز برای محتوای آموزنده است. اخبار روزانه درباره چیز هایی است که اخیراً اتفاق افتاده است (تازگی). در اسرع وقت گزارش می شود (رایج). اگر بتوانید محتوای آموزنده و مرتبط با مخاطبان ارائه دهید، مطمئنا مخاطبان به مشتریان دائمی تبدیل خواهند شد.
هر یک از این نوع مطالبی که به آن ها اشاره شد می تواند مورد توجه قرار گیرد. توجه، منبع محدودی است، بنابراین، محتوا باید نظر مخاطب را جلب کند و او را به دنبال کردن مطالب تشویق کند.
نقش ها و مسئولیت های تولید محتوا
برای تولید محتوا و نقش های اصلی آن در هر مرحله، باید با ایده پردازی در پشت صحنه آغاز کنید و سپس به مخاطبان ارائه دهید. در آخر، باید از صحت و مرتبط بودن آن اطمینان حاصل کنید و اینکه آیا مطالب دقیقا بیان کننده ایده شما هستند یا نه!
ایده خوبی است که تمامی نقش ها و مسئولیت های افراد تیم را ثبت کنید که شامل نوشتن، طراحی و تولید و ویرایش هستند، بنابراین هر یک از اعضای تیم محتوای شما می دانند چه انتظاری از آن ها دارید.
مرحله اول: نوشتن در تولید محتوا
نوشتن اولین و اساسی ترین فرآیند تولید محتوا را شامل می شود. نوشتن همیشه شروع یک راه است، خواه قصد ساخت فیلم یا ایجاد یک وبلاگ یا قطعه ای از هنر را داشته باشید. اهداف استراتژی محتوایی شما به کمک نوشتن، تحقق می یابد.
برخی نوشتن را دشوار می دانند. دلایل زیادی برای آن وجود دارد. معمول است که افراد هنگام نوشتن با جزئیات درگیر می شوند. ممکن است نوشتن یک جمله یا حتی پاراگراف را چندین بار تکرار کنند، و سعی می کنند آنچه را که نوشته اند دوباره بازنویسی کنند و یا چندین ساعت را صرف تلاش برای پیدا کردن متنی کنند که ایده و ذهنیت آن ها را بیان کند.
باید به شما بگوییم که نویسندگان حرفه ای این کار را نمی کنند، آن ها فقط کلمات را روی کاغذ می آورند، پس از پایان کار، آنچه را که نوشته اند دوباره می خوانند و شروع به بازنویسی می کنند. همه از عمل نوشتن می ترسند. زیرا خود را با نویسندگان بزرگ و معروف مقایسه می کنند.
در ابتدا آن ها به عنوان یک مخاطب به نوشته خود نگاه می کنند. اما وقتی به عنوان نویسنده به محتوا نزدیک می شوید می بینید زیاد هم عالی و مرتبط نیست و نیاز به بازنویسی چندین باره دارد. و پس از آن، اغلب نیاز است که متخصصان تولید یا طراحان و ویراستاران قبل از اینکه محصول نهایی تایید شود آن را بررسی کنند.
مرحله دوم: طراحی و تولید در محتوا
تمام مطالب، از معروف ترین وبلاگ گرفته تا یک فیلم سینمایی یا کتاب طولانی، روند تولید را طی می کنند. اگر محتوا به صورت آنلاین مورد استفاده قرار گیرد، توسط یک طراح UX یا UI ارائه می شود. اگر قرار باشد چاپ شود، توسط یک طراح گرافیک ارائه می شود. اگر فیلم باشد، کسی باید آن را فیلمبرداری و صدا گذاری کند.
در حالی که طراحی خوب غالباً برای مخاطب قابل مشاهده نیست، به این معنی نیست که نمی داند طراحی خوب چیست، بلکه از کارهایی که در پشت صحنه صورت گرفته است، بی خیر است.
طراحی و تولید عالی و جذاب همیشه با ایده های نویسنده آغاز می شود. سپس طراحان و تولیدکنندگان، واژگان بصری خود را در مورد این ایده بیان می کنند که باعث بالا رفتن تاثیرگذاری ارتباط می شود.
مرحله سوم: ویرایش در تولید محتوا
ویراستاران چندین نقش مهم در تولید محتوا دارند:
در ابتدا در مورد هجاها، بیانات و احساسات کار می کنند.
در مرحله بعدی به بررسی آنچه نویسنده سعی در گفتن دارد و اینکه آیا در حال دستیابی به این اهداف هستند، مطالب را ویرایش می کنند.
برای تولید ویدئو یا صدا، ممکن است ویراستار نسخه نهایی یک داستان را از فیلم خام یا صدا جمع آوری کرده و به صورت یک فیلمنامه گردآوری کند. در اینصورت، نقش طراح و ویراستار یکسان است، حتی اگر وظایفی که انجام می دهند متفاوت باشد. آن ها به عنوان پلی بین نویسنده و مخاطب هستند.
رایج است که افراد فکر می کنند: من در کامپیوتر، سیستم غلط گیر املایی دارم و به ویراستار نیاز ندارم.
درست است امروزه برخی از ابزارهای دیجیتالی وجود دارد که نوشته را بررسی و کنترل می کند. اما هیچ یک از آن ها نمی توانند به درستی بررسی کنند که آیا لحن نوشته شما به چه صورت است.
ویرایش به عنوان یک اهرم موثر، شما را مجبور می کند که منظورتان را به طور کامل و صحیح به مخاطب برسانید. ویراستار تنها شخصی است که می تواند به شما کمک کند تا بر این مشکل غلبه کنید. بهترین ویرایش برای خوانندگان و حتی برای نویسندگان قابل روئیت نیست.
مدیریت مشکلات تولید محتوا
حتی بهترین برنامه های تولید محتوا نیز می توانند با مشکلات پیش بینی نشده مواجه شوند. برخی از این مشکلات ممکن است از کنترل شما خارج باشد، اما اکثر آن ها اینگونه نیستند.
مستند سازی و پیگیری تولید محتوا به شما کمک می کند تا مشکلات را کاهش دهید. سپس در صورت بروز می توانید به سرعت آن ها را حل کنید. برخی از مشکلاتی که ممکن است با آن ها رو به رو شوید شامل مواردی نظیر حریم خصوصی، افترا، حق چاپ و دزدی ادبی است. همچنین عوامل خارجی که از کنترل شما خارج هستند.
اگر محتوای شما به صورت موقت و بی نظم تولید شود، این مشکلات می تواند فاجعه بار به نظر برسد.
یکی دیگر از موارد تولید محتوا، یافتن فرد متخصص و خوب است. شناسایی نویسندگان خوب محتوا، چه به صورت فریلنسر و چه برای کارمندی، می تواند مشکل باشد. شما نمی توانید همه کارها را خودتان انجام دهید، بنابراین داشتن سیستمی برای پیدا کردن و حفظ استعدادها مهم است.
نتیجه گیری
مهارت های یک نویسنده محتوا باید شامل روزنامه نگاری، سئو و رسانه های اجتماعی باشد. یک نویسنده خوب محتوا از قبل می داند که این مهارت ها چگونه باید با هم ترکیب شوند.
او سعی نمی کند شما را با کلمات و جملات بیهوده معطل کند، زیرا نیازی به این کار نیست. نویسنده خوب باید بتواند این مهارت ها را به سرعت، به راحتی و کارآمد به مخاطب انتقال دهد.